Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Farmakologicky aktivní účinné látky chmele
Pýchová, Kateřina ; Cvrčková, Fatima (vedoucí práce) ; Mašková, Petra (oponent)
Chmel otáčivý (Humulus lupulus) se využívá mimo pivovarnictví i ve fytofarmakologii a fytoterapii. Mezi látky, které se za účelem léčby izolují nebo i chemicky vyrábějí, patří xanthohumol, 8-prenylnaringenin a α a β-hořké kyseliny. Mnoho pozornosti se věnuje jejich účinkům na lidský organismus - v dnešní době hlavně protirakovinným účinkům -, ale málo se toho ví o jejich významu pro produkující rostlinu. Většina sekundárních metabolitů rostlin je produkována za účelem ochrany rostliny samé proti patogenům a herbivorům, tyto vybrané sekundární metabolity chmele nejsou výjimkou. Cílem této práce bylo shrnout publikované údaje o biologickém významu vybraných chmelových sekundárních metabolitů a jejich účincích na nerostlinné organismy, především člověka.
Screening biologicky aktivních látek v pivu
Hložek, Marek
Práce je zaměřena zejména na složky piva mající zdraví prospěšné účinky a způsoby stanovení těchto látek. Teoretická část je rozdělena celkem do 5 kapitol, ve kterých je popsán varný proces včetně potřebných surovin, dále je zde nastíněna problematika biologicky aktivních látek a metod jejich stanovení, v poslední části jsou zde také krátce zmíněny těkavé látky nacházející se v pivu, organické kyseliny a 5-MTA. Cílem experimentální části bylo stanovení organických kyselin, fenolických sloučenin a 5-MTA u vybraných vzorků českých a německých ležáků. K analýze se použilo vždy 5 vzorků z každé země. K analýze bylo využito také pivo uvařené v prostorách Mendelovy univerzity v Brně, u kterého se zjišťovaly změny v obsahu vybraných látek v 6 fázích varného procesu a u hotového výrobku. Pivo je složitá matrice, před analýzou HPLC tedy vyžaduje úpravu, která se provedla extrakcí na tuhou fázi (SPE).
Farmakologicky aktivní účinné látky chmele
Pýchová, Kateřina ; Cvrčková, Fatima (vedoucí práce) ; Mašková, Petra (oponent)
Chmel otáčivý (Humulus lupulus) se využívá mimo pivovarnictví i ve fytofarmakologii a fytoterapii. Mezi látky, které se za účelem léčby izolují nebo i chemicky vyrábějí, patří xanthohumol, 8-prenylnaringenin a α a β-hořké kyseliny. Mnoho pozornosti se věnuje jejich účinkům na lidský organismus - v dnešní době hlavně protirakovinným účinkům -, ale málo se toho ví o jejich významu pro produkující rostlinu. Většina sekundárních metabolitů rostlin je produkována za účelem ochrany rostliny samé proti patogenům a herbivorům, tyto vybrané sekundární metabolity chmele nejsou výjimkou. Cílem této práce bylo shrnout publikované údaje o biologickém významu vybraných chmelových sekundárních metabolitů a jejich účincích na nerostlinné organismy, především člověka.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.